Znajdź
×

Zarejestruj się

Użyj swojego profilu na Facebook, żeby szybciej się zarejestrować

albo

Załóż konto na Schvoong wpisując dane

Jesteś zarejestrowany? Zaloguj się!
×

Zaloguj się

Zaloguj się używając konta na Facebook

albo

Nie jesteś zarejestrowany? Zarejestruj się!
×

Zarejestruj się

Użyj swojego profilu na Facebook, żeby szybciej się zarejestrować

albo

Zaloguj się

Zaloguj się używając konta na Facebook

Dywizjon 303”-test

artykułu Streszczenie   według:AWE45     Autor : Ewa
ª
 
1. W jakim kraju toczy się akcja książki?
a. w Polsce
b. we Francji
c. w Anglii
d. w Niemczech
2. Kiedy miały miejsce opisywane wydarzenia?
a. w sierpniu 1939 r.
b. we wrześniu 1939 r.
c. na początku 1940 r.
d. we wrześniu 1940 r.
3. Czy bohaterowie książki to postaci:
a. autentyczne
b. wymyślonec. fantastyczne
d. fikcyjne
4. Kim są bohaterowie opowieści?
a. czołgistami
b. lotnikami
c. kawalerzystami
d. piechurami
5. W jakim znaczeniu autor używa terminu ,,myśliwiec”?
a. wyłącznie jako określenie lotnika
b. wyłącznie jako określenie samolotu
c. zarówno na określenie pilota, jak i jego maszyny
d. w żadnym z podanych znaczeń
6. Czyje imię nosił Dywizjon 303?
a. Tadeusza Kościuszki
b. Romualda Traugutta
c. Kazimierza Pułaskiego
d. Władysława Sikorskiego

7.Hurricane to:niemiecki bombowiec
a. niemiecki myśliwiec
b. angielski bombowiec
c. angielski myśliwiec
8. Jakich bombowców używali Niemcy w ,,Bitwie o Brytanię”?
a. Dornier
b. Messerschmitt 109
c. Messerschmitt 110
d. Hurricane
9. Jaki tytuł nosi rozdział opowiadający o tym, jak dwaj polscy myśliwcyuratowali samolot Fericia?
a. Myśliwiec
b. Pierwsza walka
c. Koleżeńskość
d. Ból
10. Co zrobił sierżant Karubin, gdy zabrakło mu amunicji?
a. Uciekł w popłochu, chowając się w chmurach.
b. Leciał wciąż za samolotem wroga, nie bacząc na świszczące wkoło pociski.
c. Rzucił się na wroga, zderzył się z jego maszyną i obaj piloci zginęli.
d. Rzucił się na wroga, wystraszył go śmiertelnie, spowodował rozbicie sięnieprzyjacielskiego samolotu, a sam poleciał dalej.
11. Który z myśliwców raniony w udo, biodro i ramię uratował się dziękiskokowi na spadochronie?
a. Ferić
b. Karubin
c. Daszewski
d. Frantisek
12. Stosowana przez polskich lotników ,,metoda Frantiska” polegała na:
a. zestrzeliwaniu spadochronów wroga
b. polowaniu na nieprzyjacielskie samoloty na wybrzeżu Kanału Angielskiego
c. ucieczce przed niebezpieczeństwem w chmury
d. ucieczce przed niebezpieczeństwem na bezpieczne lotnisko
13. Kogo narrator określa mianem ,,szarych korzeni bujnych kwiatów”?
a. myśliwców
b. lotników
c. dowódców RAF-u
d. mechaników
1) c, 2) d, 3) a, 4) b, 5) c, 6) a, 7) d, 8) a, 9) c, 10) d, 11) c, 12) b,
Opublikowano dnia: 03 listopada, 2013   
Proszę oceń : 1 2 3 4 5
Tłumacz Wyślij Odnośnik Drukuj
X

.