Znajdź
×

Zarejestruj się

Użyj swojego profilu na Facebook, żeby szybciej się zarejestrować

albo

Załóż konto na Schvoong wpisując dane

Jesteś zarejestrowany? Zaloguj się!
×

Zaloguj się

Zaloguj się używając konta na Facebook

albo

Nie jesteś zarejestrowany? Zarejestruj się!
×

Zarejestruj się

Użyj swojego profilu na Facebook, żeby szybciej się zarejestrować

albo

Zaloguj się

Zaloguj się używając konta na Facebook

Strona główna Shvoong>Nauki Społeczne>Edukacja>Zemsta -test ze znajomości lektury

Zemsta -test ze znajomości lektury

artykułu Streszczenie   według:AWE45     Autor : Ewa
ª
 
– TEST ZE ZNAJOMOŚCI LEKTURY – GRUPA A

  1. W drugiej scenie I aktu poznajemy Papkina, który opowiada o przygodach, jakie przeżył po drodze do zamku. Jak reaguje na te opowieści Cześnik Raptusiewicz?

a) jest wściekły, że Papkin spóźnił się z przyjazdem o cały tydzień

b) nie dowierza jego słowom

c) otwarcie kpi z Papkina

d) jest pod wyraźnym wrażeniem


  1. Których słów nie wypowiada Papkin?

a) Giną za mną te kobiety!

b) Nic się nie bój – ja za tobą.

c) Jeśli nie chcesz mojej zguby, / krrrokodyla daj mi, luby!

d) Niech się dzieje wola nieba, / z nią się zawsze zgadzać trzeba.


  1. Mularze, o których wielokrotnie mówi Cześnik, to:

a) handlarze

b) murarze

c) chłopi

d) małże


  1. Kogo w młodości udawał Wacław, kiedy poznał Podstolinę?

a) litewskiego księcia Rodosława

b) hrabiego Barry Kenta

c) znanego poetę

d) kuzyna króla


  1. Hej! Gerwazy! Daj gwintówkę, niechaj strącę tę makówkę! to słowa:

a) Rejenta

b) Cześnika

c) słowa pochodzą z Pana Tadeusza i nie ma ich w Zemście

d) Wacława


  1. Cześnik chce U trzech kopców w Czarnym Lesie:

a) zbudować nowy zamek

b) pojedynkować się z Rejentem

c) wysłać tam Papkina

d) zamieszkać, byle z dala od Rejenta


  1. Zemsta składa się z:

a) 2 aktów

b) 3 aktów

c) 4 aktów

d) 5 aktów


  1. Jam jest [...], lew Północy, / Rotmistrz sławny i kawaler – tak przedstawia się Rejentowi:

a) Cześnik

b) Wacław

c) Papkin

d) Dyndalski


  1. Perełka to:

a) kucharz

b) kuzyn

c) pies

d) siostra Klary


  1. Kto i dlaczego spisuje intercyzę z Podstoliną?

a) Cześnik, by mieć pewność, że go nie oszuka

b) Rejent, żeby zemścić się na Cześniku

c) Cześnik, dla zabezpieczenia majątku

d) Rejent, żeby uszczęśliwić Wacława


  1. Rózia to:

a) służąca Rejenta

b) służąca Cześnika

c) chłopka

d) żona Śmigalskiego


  1. Kto czuje się otruty przez Rejenta i postanawia spisać testament?

a) Dyndalski

b) Papkin

c) Cześnik

d) Wacław


  1. Cześnik urządza zasadzkę na Wacława po to, żeby:

a) porwać go dla okupu

b) kazać mu ożenić się z Klarą

c) zabić go

d) okraść go


  1. Kto pisze skargę do sądu, podstępnie wymuszając od murarzy fałszywe zeznania?

a) Cześnik

b) Rejent

c) Podstolina

d) Papkin


  1. Który plan wydarzeń jest prawdziwy?

a) Cześnik wyzywa Papkina, Wacław żeni się z Podstoliną, Papkin ucieka

b) Cześnik łapie Wacława, Cześnik nie stawia się na pojedynek, Wacław żeni się z Klarą

c) Cześnik żeni się z Podstoliną, Rejent zgadza się na odbudowę muru, zaczyna się wesele

d) Papkin daje Klarze krokodyla, Wacław wyzywa Papkina, do pojedynku nie dochodzi


  1. Cześnik i Rejent to:

a) imiona bohaterów

b) nazwiska bohaterów

c) tytuły i funkcje bohaterów

d) przezwiska bohaterów


  1. Gitarę oraz kolekcję motyli posiada:

a) Rejent

b) Papkin

c) Podstolina

d) Klara w spadku po Podstolinie


  1. Krokodyl, którego życzy sobie od Papkina Klara, to:

a) legendarna szabla inkrustowana ametystami

b) rodzaj modnego damskiego szala

c) po prostu egzotyczne zwierzę

d) rodowy naszyjnik Papkina


  1. Rejent chce naprawić mur, żeby:

a) wpisać zamek do rejestru zabytków

b) nie widywać Cześnika

c) nie uciekały mu kury

d) zrobić na złość sąsiadowi


  1. Utwór kończą słowa:

a) Nigdy! Nigdy! Nigdy!

b) Tak jest – zgoda, / a Bóg wtedy rękę poda.

c) I ja tam byłem, miód i wino piłem.

d) Przyszła kryska na Matyska!



ODPOWIEDZI zemsta – TEST ZE ZNAJOMOŚCI LEKTURY – GRUPA A

  1. b)
  2. d)
  3. b)
  4. a)
  5. b)
  6. b)
  7. c)
  8. c)
  9. a)
  10. b)
  11. b)
  12. b)
  13. b)
  14. b)
  15. b)
  16. c)
  17. b)
  18. c)
  19. d)
  20. b)

Opublikowano dnia: 30 października, 2013   
Proszę oceń : 1 2 3 4 5
Tłumacz Wyślij Odnośnik Drukuj
X

.