Znajdź
×

Zarejestruj się

Użyj swojego profilu na Facebook, żeby szybciej się zarejestrować

albo

Załóż konto na Schvoong wpisując dane

Jesteś zarejestrowany? Zaloguj się!
×

Zaloguj się

Zaloguj się używając konta na Facebook

albo

Nie jesteś zarejestrowany? Zarejestruj się!
×

Zarejestruj się

Użyj swojego profilu na Facebook, żeby szybciej się zarejestrować

albo

Zaloguj się

Zaloguj się używając konta na Facebook

Opium w rosole - test

artykułu Streszczenie   według:AWE45     Autor : Ewa
ª
 
OPIUM W ROSOLE – TEST ZE ZNAJOMOŚCI LEKTURY –

  1. W którym roku rozgrywa się akcja książki?

a) 1984

b) 1956

c) 1994

d) 1983


  1. Przesłaniem, czyli główną myślą tej powieści, jest:

a) życzliwość dla innych ludzi

b) potrzeba życia rodzinnego

c) szacunek dla drugiego człowieka

d) wszystkie odpowiedzi są poprawne


  1. Akcja Opium w rosole rozgrywa się w:

a) Warszawie

b) Poznaniu

c) Krakowie

d) Wrocławiu


  1. Adapter, opony, akumulator, silnik do łodzi i stosy gazet to wyposażenie mieszkania:

a) Piotra

b) Maćka

c) Lewandowskich

d) Matyldy


  1. Którego nazwiska nie używała Genowefa?

a) Lompke

b) Trombke

c) Bombke

d) Krompke


  1. Zapach jakich owoców przywodził Maćkowi na myśl Matyldę?

a) mandarynek

b) grejfrutów

c) cytryn

d) pomarańczy


  1. Ida, Patrycja, Natalia i Gabrysia to:

a) córki profesora Dmuchawca

b) przybarane imiona Genowefy

c) siostry Borejkówny

d) ciotki Lewandowskie


  1. Co Matylda z Maćkiem jedli w Horteksie?

a) lody Panama

b) zupkę Florida

c) racuchy Riwiera

d) ciastko wuzetkę


  1. Kreska potrzebowała korepetycji z:

a) historii

b) geografii

c) matematyki

d) przyrody


  1. Komu oświadczył się Sławek?

a) Gabrysi

b) Idzie

c) Genowefie

d) Ewie


  1. Sopel to przezwisko:

a) Maćka Ogorzałki

b) pani Jedwabińskiej

c) Matyldy Stągiewki

d) Genowefy


  1. Genowefa i Aurelka to:

a) siostry

b) matka i córka

c) przyjaciólki

d) ta sama osoba


  1. Gabrysia i Piotr

a) nie lubią się

b) są rodzeństwem

c) nieśmiało mają się ku sobie

d) nie znają się


  1. Jak naprawdę nazywała się Kreska?

a) Janina Krechowicz

b) Janka Kreska

c) Janka Krechowska

d) Janina Krechówna


  1. Na jakim przedstawieniu byli razem Matylda, Maciek, Kreska i Genowefa?

a) Upiór w operze

b) Straszny dwór

c) Dziadek do orzechów

d) Krakowiacy i górale


  1. Maciek Ogorzałka i Jacek Lelujka

a) obaj podkochują się w Kresce

b) obaj chcieliby zostać inżynierami

c) nie lubią opery, ale podoba im się Matylda

d) to ta sama osoba


  1. Akcja powieści trwa około:

a) 2-3 miesięcy

b) 2-3 dni

c) 2-3 lat

d) 2-3 tygodni


  1. Ewa Jedwabińska nie jest:

a) matką Aurelki

b) nauczycielką

c) podwładną pana Pieroga

d) babcią Genowefy


  1. Profesor Dmuchawiec wylądował w szpitalu na skutek:

a) wypadku

b) przewlekłego zapalenia wyrostka

c) zawału

d) pomyłki pogotowia ratunkowego


  1. Mąż Gabrysi pisze w ostatnim telegramie:

a) że wróci niebawem

b) że nigdy nie wróci

c) że tęskni

d) o swoich zarobkach



ODPOWIEDZI OPIUM W ROSOLE – TEST ZE ZNAJOMOŚCI LEKTURY – GRUPA A


1. d)

2. d)

3. b)

4. a)

5. d)

6. c)

7. c)

8. a)

9. c)

10. b)

11. b)

12. d)

13. c)

14. a)

15. b)

16. a)

17. a)

18. d)

19. c)

20. a)

Opublikowano dnia: 30 października, 2013   
Proszę oceń : 1 2 3 4 5
  1. Odpowiedz   Pytanie  :    a gr B ? Zobacz wszystkie
  1. Odpowiedz   Pytanie  :    matylda Zobacz wszystkie
Tłumacz Wyślij Odnośnik Drukuj
  1. 1. Mikulska

    df

    Super! na bank się przyda. :)

    0 Zagłosuj 13 maja 2014
X

.